Протестите срещу строгите COVID ограниченията в Китай се разпространиха в още

...
Протестите срещу строгите COVID ограниченията в Китай се разпространиха в още
Коментари Харесай

Протестите срещу мерките за COVID-19 обхванаха и Шанхай, скандират срещу Си Цзинпин

Протестите против строгите COVID рестриктивните мерки в Китай се разпространиха в още градове, в това число във финансовия център Шанхай рано тази заран, съвсем три години след началото на пандемията, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

 Снимка: AP/БТА

Избухналият в четвъртък пожар, при който починаха 10 души във висока постройка в Урумчи, столицата на района Синцзян, провокира необятен публичен яд, защото доста интернет консуматори допуснаха, че хората не са могли да избягат в точния момент поради заключени порти, тъй като постройката е била под непълен локдаун, което градските управляващи отхвърлиха.

 Снимка: AP/БТА

Пожарът и отричането от страна на управляващите, че ограниченията против са попречили евакуацията и избавителната интервенция, подхраниха вълна от гражданско непокорство, която е невиждана в континентален Китай, откогато Си Цзинпин пое властта преди десетилетие.

Вижте всички фотоси

В Шанхай, най-многолюдния град в Китай, хора се събраха нощес за бдение със свещи, което в ранните часове на днешния ден прерасна в митинг.

 Снимка: AP/БТА

Докато огромна група служители на реда ги наблюдаваше, стачкуващите държаха празни листове хартия - знак на митинг против цензурата. По-късно те крещяха: " Да се анулира затварянето в Урумчи, да се анулира затварянето в Синцзян, да се анулира затварянето на целия Китай! ", излиза наяве от видеоклип, публикуван в обществените медии.

В различен миг огромна група стартира да вика: " Долу Китайската комунистическа партия, долу Си Цзинпин ", се вижда на видеоклипове - необичаен обществен митинг против китайското управление.

 Снимка: AP/БТА

Китай се бори с внезапното увеличение на броя на инфекциите, което докара до затваряне и други ограничавания в градове в цялата страна, защото Пекин се придържа към политика на нулева болест, даже когато огромна част от света се пробва да съжителства с ковид.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР